Opgedroogde pizza wordt kunst

Worden pizzastukjes kunst? Dat is de vraag die Sam en Menno zich stellen tijdens een guerrilla-actie in zeven Nederlandse musea.

De twee kunstenaars hingen woensdag een eigen kunstwerk tussen de collecties van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum Maastricht, Gemeentemuseum Den Haag, het MMKA (Museum voor Moderne Kunst Arnhem) en het Centraal Museum in Utrecht.

Het duo, dat zich kunstenaarscollectief Post Scripted Artists noemt, plaatste stukjes opgedroogde pizza's in doosjes en verstopten deze in de musea. ''Je bent pas kunstenaar als je werk in een museum hangt. Wij vragen ons af of je werk ook kunst is als het in een museum is te zien.''

Hilarisch

Het Centraal Museum in Utrecht heeft het kunstwerk inmiddels ontdekt. De directeur van het Utrechtse museum, Edwin Jacobs, vindt het een geweldige actie.

''Het is een heel klein doorzichtig doosje van ongeveer 15 centimeter. We vinden het een hilarische actie en we laten het voorlopig gewoon in het museum staan'', aldus een woordvoerster.

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft het kunstwerk ook gevonden, maar van de muur gehaald. ''Het is een ludieke actie, maar het past niet in ons museum'', aldus een woordvoerster. Ook het Rijksmuseum in Amsterdam verwijderde het doosje.

''Wel bezorgd, maar niet besteld'', aldus directeur Wim Pijbes over het stukje pizza. ''Het is een aardige actie, maar we hebben het werk verwijderd omdat het hier niet hoort.''

Bron: Nu.nl

pizza

Op May 12, 2011